Uitgerekend in december? Switchen van zorgverzekering kan gewoon

Ben je uitgerekend aan het einde van het jaar? Dan kan het nog best lastig lijken om te switchen van zorgverzekeraar aan het einde van het jaar. Uiteraard omdat je met je hoofd totaal ergens anders zit, maar hoe werkt overstappen als je al hoogzwanger bent en de kraamzorg al is aangevraagd?

Een baby zorgt voor een grotere zorgvraag
Met een baby (op komst) ga je een nieuwe fase in en heb je vaak meer zorg nodig. Uiteraard wil je altijd het zekere voor het onzekere nemen, dus op het moment dat je niet de juiste verzekering hebt kan dat zomaar heel veel geld kosten. Uitgaven die je natuurlijk liever aan de kant zet voor als de kleine wat ouder is.

Gelukkig wordt de meest zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Dat betekent tegelijk ook dat je eigen risico en soms een eigen bijdrage moet betalen, maar gelukkig geldt dat niet voor alle zorg. In dit overzicht vind je meer informatie over zwangerschappen, het eigen risico en de zorgverzekering.

De kraamzorg moet op tijd geregeld worden
Als je een kindje verwacht moet je uiterlijk voor de zestiende week een verzoek indienen voor de kraamzorg. Op die manier heeft de zorgverzekeraar en het kraamcentrum alle tijd om te zorgen dat er kraamhulp beschikbaar is na de bevalling. Hoeveel kraamzorg u krijgt kan nog veranderen na de geboorte van het kindje.

Je hebt dus de kraamzorg geregeld met je zorgverzekeraar voordat je kunt overstappen aan het einde van het jaar. Als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar wordt de aanvraag van de kraamhulp gewoon meegenomen naar de nieuwe verzekeraar. Informeer hier nog een keer extra naar bij de zorgverzekeraar om zeker te weten dat het goed is gegaan.

Gelukkig wordt 24 tot 80 uur van de kraamzorg vergoed vanuit de basisverzekering. Daarvoor geldt wel een eigen risico van € 4,40 per uur. Heb je een aanvullende verzekering voor kraamzorg? Dan wordt de eigen bijdrage voor je gedekt door de verzekeraar.

Is overstappen echt zoveel gedoe?
Dan is er nog een probleempje: veel zwangere vrouwen willen niet overstappen, omdat het zoveel gedoe is. Zoals gezegd staat je hoofd er niet altijd naar om zorgverzekeringen te vergelijken met een kindje op komst. Zeker als je tussen half november en eind december bent uitgerekend – het enige moment voor het overstappen.

Toch kan het een hoop geld en gedoe schelen als u een passende verzekering kiest. Gelukkig is vergelijken gemakkelijker nu de zorgverzekeraars verplicht zijn om een zorgverzekeringskaart op te stellen. Daarop zie je in één oogopslag wat wordt gedekt en waar je eventueel een aanvullende verzekering voor kunt afsluiten.

Steeds meer Nederlanders stappen jaarlijks over naar een andere verzekeraar. Uiteraard wil je de beste zorg voor jou en je kindje, dus het kan zeker geen kwaad om de dekkingen te vergelijken aan het einde van het jaar.

Mijn kindje is geboren, wat nu?
Uiteraard ga je eerst rustig genieten van de periode die aanbreekt en de tijd samen met het kindje. Er komen heel veel nieuwe dingen op je pad, dus het is heel belangrijk om goed te wennen aan de nieuwe thuissituatie.

Na de bevalling is het belangrijk om binnen vier maanden je zorgverzekeraar op de hoogte te stellen van de geboorte. Je nieuwe telg wordt dan bijgeschreven op jouw polis. Je kinderen zijn altijd tot en met hun 18e verjaardag gratis meeverzekerd.